Nicholas Kujala Ponnekasta opiskelijapolitiikkaa

Opetushallitus ryhdistäydy!

  • Helsingin yliopisto julkisti illalla 28.6 tulokset pdf- muodoissa ja lähettivät pisteet hakijoille.
    Helsingin yliopisto julkisti illalla 28.6 tulokset pdf- muodoissa ja lähettivät pisteet hakijoille.
  • Oma Opintopolku- palvelun sivulla esitettävä viesti hakijoille
    Oma Opintopolku- palvelun sivulla esitettävä viesti hakijoille

Korkeakoulujen hakutulokset ovat kolahtaneet hakijoiden sähköposteihin viime päivinä kovaa tahtia. Suuri osa hakijoista ovat vastaanottaneet tuloksensa yliopistojen tai Opetushallituksen ja OKM:n palvelun "Opintopolun" kautta.

Eilen illalla tuhansille hakijoille on saapuneet Helsingin yliopiston tulokset, tarkemmin sanottuna valintakokeiden pisteet hakijakohtaisesti (ks kuva 1). Järjestelmässä on tosin hyvin syvä ja huolestuttava aukko. Opintopolku- palvelu on suljettuna 1.7 asti, jolloin tulokset julkisestaan viimeistään valtakunnallisesti. Vielä eiliseen asti oli mahdollista kirjautua opintopolun henkilökohtaisille sivuille ja katsoa, miten haku on siihen saakka sujunut (ks kuva 2). Näin korkeakoulut, jotka ovat ilmoittaneet ennen 1.7 tuloksensa hakijoille ovat saaneet viestin perille hakijoille. 

Helsingin Yliopiston tulokset tulevat todella karulla tavalla suurimmaksi osaksi nuorille hakijoille. Listoja joissa kaikkijen hakijoiden pisteet näkyvät ovat karua luettavaa, varsinkin esimerkiksi oikeustieteellisen kohdalla, jonne hakijoita on reilut 2000 kappaletta. Ei ole mitenkään mahdollista tulkita tuloksista miten sisäänpääsyn käy. Tämä asettaa hakijat stressaavaan ja epätietoiseen tilaan, jossa esimerkiksi työnteko tai lomailu kärsii pahemman kerran. 

Opetushallitus ja OKM ovat luoneet hienon järjestelmän joka yhtenäistää tulostenjulkistamisen, ja luo mainion paikan yhteishaulle. Mutta miten on mahdollista, että järjestelmä suljetaan juuri sillä hetkellä, kun yliopistot itse ilmoittelevat hakijoille sähköpostitse pisteistä, ja viittaavat "Opintopolku"- palveluun? Missä on kommunikaatio, ja missä on ymmärrys nuoria kohtaan, jotka ovat koko kevään stressanneet pääsykokeita, ja vielä koko kesäkuun odotelleet tuloksia? Eikö vuoden 2016 Suomessa ole mahdollista luoda järjestelmää, joka ei stressaisi nuoria äärirajoille, ja aseta heitä kuukausien mittaiseen epätoivon tilaan? 

Korkeakouluun hakijana ei voi olla muuta kuin hyvin pettynyt ja toivoa parasta, että esitetyt pisteet riittävät sisäänpääsyyn. Samalla esitän yhden toiveen Opetushallitukselle: Parantakaa tiedotustanne (ks Twitter), ja varmistakaa että järjestelmänne toimivat ja kantakaa kortenne kekoon, jotta meillä vielä jatkossakin olisi ihmisiä jotka oikeasti haluavat hakea korkeakouluun Suomessa. Ei ole kenenkään etu, että odotetaan kuukausikaupalla epätietoisuudessa, ja koitetaan siinä samalla rakentaa sen varaan tulevaisuuttamme.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat